Nieuwsbericht

Heemschut vraagt Gooise Meren om vlag terug te brengen op openbare gebouwen

De commissie Noord-Holland van Heemschut heeft de gemeente Gooise Meren gevraagd de mogelijkheid te laten terugkeren vanaf belangrijke openbare gebouwen in de kernen Naarden, Muiden en Muiderberg. Tot commotie van velen werd er dit jaar tijdens de herdenkingen van 4 en 5 mei niet gevlagd vanaf het oude stadhuis van Naarden. Volgens de gemeente vanwege arbo-eisen.

Het college van de fusiegemeente Gooise Meren stelt dat het niet langer verantwoord is om de vlag te voeren vanaf het voormalige stadhuis van Naarden. Eerder werden al soortgelijke beslissingen genomen voor de kerktorens van Muiden en Muiderberg.

Over de beslissing ontstond veel commotie binnen de lokale gemeenschap. Heemschut heeft nu in een brief aan het college van de gemeente Gooise Meren gevraagd alles in het werk te stellen om de vlag te laten terugkeren vanaf de openbare gebouwen.

Volgens Heemschut, dat ook is opgericht om volksgebruiken te beschermen, is het voeren van een vlag onderdeel van de beleving van een monument en belangrijk voor de beleving van de lokale identiteit.

Heemschut heeft het college van Gooise Meren gewezen op een soortgelijke discussie enkele jaren geleden in de buurgemeente Weesp, waar ook ineens vanwege arbo-redenen niet meer gevlagd kon worden vanaf het stadhuis. Daar is met de lokale aannemer snel een oplossing gevonden nadat bleek dat deze beslissing tot veel beroering zorgde onder de Weespers. De vlag wappert daar nu weer fier en veilig vanaf het monument.

De vlag vanaf het oude stadhuis van Naarden, toen die nog wel mocht worden uitgestoken.

U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.