Nieuwsbericht

Heemschut vraagt minister uniek interieur hotel Spaander te beschermen

Het unieke interieur van Art Hotel Spaander in Volendam moet beschermd worden nu de toekomst van het hotel onzeker is, zo vindt Heemschut. De erfgoedbeschermers hebben minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap deze week met spoed gevraagd het gebouw met interieur te beschermen.

Hotel Spaander in Volendam werd onlangs failliet verklaard. Ook al wordt er gesproken over een doorstart, het is nog onduidelijk hoe die eruit gaat zien. 

“Hotel Spaander herbergt een unieke collectie kunst van Nederlands bekendste vissersdorp aan de voormalige Zuiderzee. Het is ongelooflijk dat gebouw en collectie nog steeds niet beschermd zijn”, zo stelt Heemschutdirecteur Karel Loeff. “Dit hotel is uniek door zijn ensemble, bestaande uit de historische gelagkamer en aangrenzende vertrekken, in combinatie met de collectie kunstwerken die sinds de opening in de 19de eeuw zijn vervaardigd door kunstenaars die in het hotel logeerden.”

Omdat het interieur niet is beschermd kan het door iedereen in losse onderdelen worden verkocht. Heemschut heeft daarom vrijdag minister Van Engelshoven gevraagd van haar bevoegdheid gebruik te maken door het geheel te beschermen via de Erfgoedwet.

 “Aanwijzing als rijksmonument, verzameling en ensemble maakt dat de erfgoedwaarden van dit historische hotel geborgd zijn. Door het faillissement is dat nu uiterst urgent” , zo besluit Loeff.

De minister heeft nog niet gereageerd op het verzoek. .


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.