Nieuwsbericht

Heemschut vraagt nogmaals om behoud van schoorsteen elektriciteitscentrale Nijmegen

Stichting Fabrieksschoorstenen heeft een waardering gemaakt van de schoorsteen.

 

Fabrieksschoorsteen

Van de betonnen schoorstenen die na 1950 in Nederland zijn gebouwd, worden velen gesloopt. Inmiddels heeft de stichting Fabrieksschoorstenen een top vijf van meest waardevolle betonnen schoorstenen in Nederland gemaakt. In de top vijf staat ook de schoorsteen bij de electriciteitscentrale van Electrabel in Nijmegen.

De schoorsteen bij de centrale is een betonnen schoorsteen, gebouwd midden zeventiger jaren met een zogenaamde glijbekisting, een werkmethode die inmiddels geschiedenis is geworden.

 

Behoud schoorsteen

Velen in Nijmegen en daarbuiten willen behoud van de schoorsteen van de oude elektriciteitscentrale van Electrabel aan de Weurtseweg. Sloop brengt een enorme milieubelasting met zich mee en Nijmegen verliest een prachtig landmark. Hergebruik kost bijna niets en geeft cachet aan de lokale nieuwbouwplannen. Experts van STIF geven aan dat dit in de top 5 van fabrieksschoorstenen van Nederland staat.
Sloop vinden wij eeuwig zonde.

Heemschut heeft per brief gevraagd aan de gemeente om zich in te zetten voor behoud van de schoorsteen van de elektriciteitscentrale.

 

Brief Heemschut College en Raad, 17 maart 2017

 

Waardering door Stichting Fabrieksschoorstenen, 3 maart 2017

 

De Gelderlander, 20 maart 2017

 

Heemschut dossier fabrieksschoorsteen


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.