Nieuwsbericht

Heemschut vraagt om monumentenstatus Collse Hoeve Nuenen tegen sloop

Heemschut's commissie Noord-Brabant heeft de gemeente Nuenen gevraagd de Collse Hoeve tot gemeentelijk monument aan te wijzen. Projectontwikkelaars willen het hotel-restaurant aan de Collse Hoefdijk slopen om plaats te maken voor 232 nieuwe appartementen voor hoofdzakelijk arbeidsmigranten.

Hotel-restaurant de Collse Hoeve  in een boerderij uit 1887. De geschiedenis van de plek gaat echter terug tot 1100. Verder zien veel Nuenenaren de plek als ‘beeldbepalend.’

De plannen tot sloop leidde daarom tot veel ophef. Wethouder Ralf Stultiëns liet echter meteen weten dat sloop tegenhouden niet tot de mogelijkheden behoort omdat het pand eerder is afgwezen als gemeentelijk monument. Een meerderheid in de gemeenteraad wil echter wel dat het pand wordt behouden vanwege de hoge iconische waarde.

Heemschut's commissie Noord-Brabant heeft daarom aan het college van B en W voorgesteld om de waarden van de Collse Hoeve opnieuw te onderzoeken. De erfgoedbeschermers hebben een onafhankelijke architectuurhistoricus in de arm genomen om de monumentale waarden van de Collse Hoeve opnieuw te bekijken.

Tegelijkertijd heeft Heemschut het college gevraagd om de procedure tot monument al in werking te zetten, zodat met de zogeheten voorbescherming sloop kan worden voorkomen.

De gemeenteraad is ook geinformeerd door Heemschut. 


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2022 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.