Nieuwsbericht

Heemschut vraagt om monumentenstatus dorpshuis Elst

De commissie Utrecht heeft de gemeente Rhenen gevraagd het oude dorpshuis van Elst te beschermen als monument. Eerder sprong de commissie al voor het markante dorpshuis op de bres, en nu heeft de commissie besloten na onderzoek de monumentenstatus aan te vragen voor het gebouw.

Voor de locatie worden mogelijk nieuwbouwplannen ontwikkeld. De school staat er nu verlaten bij.

De school is gebouwd in 1902 en is volgens ons een karakteristiek voorbeeld van een dorpsschool uit deze periode. Van dit type school zijn er in de regio Utrecht niet veel meer bewaard gebleven. Behalve als school heeft het ook lang gediend als dorpshuis. Ook zijn er tijdens de mobilisatie Nederlandse militairen ondergebracht, waarvan zelfs nog tekeningen op zolder zijn bewaard.

Volgens ons verdient deze school het om voor de dorpsgemeenschap bewaard te blijven en een nieuwe bestemming te krijgen. Daarom vraagt Heemschut aan de gemeente om de oude school de monumentenstatus te geven. 


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.