Nieuwsbericht

Heemschut wil behoud omgevingskunstwerk Peter Strucyken in Arnhem

Teken ook de petitie tegen sloop van monumentale omgevingskunst van Peter Struycken!

Roermondsplein en kunstwerk Blauwe Golven

Het Roermondsplein is een verkeersplein in Arnhem aan de oever van de Rijn. De Nelson Mandelabrug komt uit op dit plein.

Midden op het verkeersplein is een kunstwerk aangelegd door Peter Struycken onder de naam Blauwe golven. Dit kunstwerk bestaat uit een golvend oppervlak van blauw-witte stenen met centraal een fontein. Een gedeelte van de golven wordt gebruikt als parkeerplaats, vanwege het tekort aan parkeerplaatsen in de binnenstad. Er kunnen op Parkeerterrein Oude Kraan Blauwe Golven 150 auto's staan.

Voordat de brug in 1977 werd geopend, was voorheen op deze locatie een veerpont en daarvoor de Arnhemse schipbrug over de Rijn. 

 

Plannen sloop kunstwerk

De Gelderlander bericht dat de gemeente Arnhem het plein wil vergroenen en verlevendigen. Om de opwarming van de binnenstad tegen te gaan, maar ook om de mens weer centraal te stellen op het plein. Dat wordt nu gedomineerd door auto's. Daarom moet het kunstwerk in zijn geheel weg. Eerder was nog sprake dat een deel van kunstwerk weg kon.

Belang Kunstwerk

De Werkgroep Monumentale Kunst van Heemschut vindt dat in Nederland zeer weinig land-art kunst is en dat dit kunstwerk van Strucyken al decennialang beeldbepalend is voor Arnhem maar ook nationaal en internationaal. Het werk komt in vele kunsthistorische publicaties voor. De gemeente Arnhem is in het verleden al zeer slordig met het kunstwerk omgesprongen door er een parkeerterrrein! van te maken. Struycken behoort tot de absolute top van internationale kunstenaars: Nederland zou trots op hem en zijn werk moeten zijn. Behoud is dus de enige optie.

Heemschut ondersteunt de Arnhemse initiatiefnemers van de petitie.

TEKEN OOK DE PETITIE TEGEN SLOOP KUNSTWERK BLAUWE GOLVEN!

De Gelderlander, 17 februari 2017

 

Foto:CC BY-SA 3.0 Pompidom.


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.