Nieuwsbericht

Heemschut wil bescherming Stocko Schoenfabrieken, Kaatsheuvel

Heemschut's commissie Noord-Brabant heeft de gemeente Loon op Zand gevraagd de gemeentelijke monumentenstatus te verlenen aan het complex van de voormalige Stocko Schoenfabrieken. Heemschut doet dit samen met Heemkundekring De Ketsheuvel.

De panden Rechtvaart 2 en Rechtvaart 2a zijn volgens ons gaaf bewaarde voorbeelden van de eens zo bloeiende schoenenindustrie van Kaatsheuvel. Het complex staat er op dit moment vervallen bij, maar volgens ons is de constructieve staat nog deugdelijk genoeg voor een herbestemming. De constructieve staat is ook door derde partijen bevestigd. 

Het complex is voor Kaatsheuvel van een behoorlijke omvang en is door haar opzet, historie en ligging van cultuurhistorische, architectuurhistorische en stedenbouwkunidge waarde. Dit komt tot uitdrukking in de U-vormige opzet van het twee bouwlagen tellende bedrijfsgedeelte, met een ketelhuis met schoorsteen. 

Daarnaast staat de oorspronkelijke kantoorvilla, Rechtvaart 2a. Het pand is in andere handen overgegaan, maar vormt een cultuurhistorische eenheid. 

Stocko Schoenfabrieken zat van 1910 tot 1970 in Kaatsheuvel gevestigd. Het authentieke casco van de fabriek is uitermate geschikt voor appartementen en/of kantoorunits. 


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2023 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.