Nieuwsbericht

Heemschut wil monumentenstatus voor Olympushal Zoetermeer

Erfgoedvereniging Bond Heemschut en stichting het Cuypersgenootschap, twee landelijke monumentorganisaties, hebben de gemeente Zoetermeer verzocht om de Olympushal, Voorweg 107 te Zoetermeer, te beschermen als gemeentelijk monument. De Olympushal is gebouwd in 1978 en is een voorbeeld van een geodetische koepel, gebouwd naar het ontwerp van de Amerikaan R. Buckminster Fuller.

R. Buckminster Fuller werd geboren in Milton, Massachusetts (VS) en studeerde te Harvard. Hij ontwikkelde het Dymaxion (dynamic and maximum efficiency) huis in 1927, en werd daarmee een voorloper van een meer op de ecologie gericht denken. In 1932 voltooide hij de bouw van een auto, die in alle richtingen kon rijden, later gevolgd door de eerste zogeheten geodetische koepel. Deze koepel was het resultaat van Fuller's verkenning van de bouwprincipes van de natuur om ontwerpoplossingen te vinden. De koepels zijn redelijk snel te bouwen en vallen op door hun lichte en stabiele constructie.

Deze koepelconstructie voor gebouwen werd door de Amerikaanse firma Temcor Inc. in productie genomen. In de jaren zeventig worden ze populair. In Nederland zijn onder andere het vroegere Aviodome op Schiphol, de Frans Hoebenshal te Deurne en het voormalige Nationaal Automuseum in Raamsdonksveer van een dergelijke koepel voorzien.

Goed behouden geodetische koepels zijn zeer zeldzaam in Nederland. Slechts enkele exemplaren zijn weinig aangetast en staan nog op hun oorspronkelijke plek. Een aantal is gesloopt. De Olympushal te Zoetermeer is tot op heden vrij gaaf behouden. Voor Zoetermeer en Nederland heeft het gebouw vanwege de bouwmethode een duidelijke architectuur- en cultuurhistorische waarde. Tevens is het gebouw beeldbepalend voor Zoetermeer en van groot belang vanwege de reeds genoemde zeldzaamheid van geodetische koepels. Er is alle reden om de Olympushal te beschermen als gemeentelijk monument.

Foto: Google Streetview

U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.