Nieuwsbericht

Heemschut WMK, werkgroep Red het Kunstwerk en maker Leo van Oudheusden besparen Rotterdam 85.000 euro

Kunstwerk De Zeehond in het zwembad van Rozenburg wordt verwijderd

Kunstwerk

De tegelwand 'Water' in zwembad de Zeehond in Rozenburg werd in de jaren ’70 ontworpen door beeldend kunstenaar Leo van Oudheusden. Het kunstwerk bestaat uit plusminus 1200 tegels (ca. 45 m²). De tegelwand verbeeldt het thema water in al zijn aspecten. Naast de bekende spetters, golven en de zeehond heeft de kunstenaar ook met de kleuren een bedoeling gehad. “Zo staat het rood voor de activiteiten in het bad, het groen voor de natuur, blauw voor water en roze voor de mens.” Heemschut Werkgroep Monument, de werkgroep Red het Kunstwerk, kunstenaar Leo van Oudheusden en Pictoright proberen het kunstwerk herplaatst te krijgen in het nieuwe zwembad.

Kunstwerk verwijderen

De gemeente Rotterdam wil het kunstwerk inmiddels ook behouden, maar niet in het nieuwe zwenbad. Nu de sloop van het oude zwembad vordert moet ook het kunstwerk eruit gehaald worden. Rotterdam  dacht aan het verzagen van de muur in stroken en de tegels in een werkplaats verwijderen. Heemschut, de Red het Kunstwerk, kunstenaar Leo van Oudheusden hielden de gemeente voor dat dit riskant en kostbaar is en niet schadevrij kan gebeuren omdat de stroken met de tegels er nog op gemakkelijk kunnen breken op de zeer zwakke horizontale voegen. De drie  organisaties hebben een alternatief plan gepresenteerd dat veel goedkoper en minder riskant is.Van Sabben heeft een gespecialiseerd bedrijf in de schadevrije verwijdering, restauratie en terugplaatsing van antieke tegels, tegelschouwen, keramische kunstwerken, gevelkeramiek, mozaïeken, plaquettes, gedenkstenen en andere soorten steenwerk, beeldwerk en betegeling. Hij kan het kunstwerk verwijderen met een zelf ontwikkelde techniek waarbij hij gebruikmaakt van speciale zaagmachines. Hiermee kan hij vlak langs de muur zagen. Op 12 oktober jl kwamen alle betrokkenen bij elkaar, waarbij het alternatief besproken is. Een dag later kreeg Arnoud van Sabben de opdracht. Zo hebben we Rotterdam 85.000 euro bespaaard.

Waat het kunstwerk heen gaat is nog niet duidelijk.

 

Brielsche Courant, 20 oktober 2016


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2023 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.