Nieuwsbericht

Heemschut WMK wil behoud tegelkunstwerk Rozenburg

Het tegelkunstwerk van kunstenaar Leo van Oudheusden kan prima naar het nieuwe zwembad.

Actie voor behoud kunstwerk

In september 2015 zijn een aantal Rozenburgers een actie gestart om de tegelwand van zwembad de Zeehond naar de Rozenburcht te verplaatsen. Enkele duizenden inwoners gaven gehoor aan de oproep een petitie voor behoud te tekenen. Ook de Werkgroep Monumentale Kunst van Heemschut raakt betrokken. Ook zij vinden dat het kunstwerk behouden moet blijven.

Kunstwerk

De tegelwand werd in de jaren ’70 ontworpen door beeldend kunstenaar Leo van Oudheusden. Het kunstwerk bestaat uit plusminus 1200 tegels (ca. 45 m²). De tegelwand verbeeldt het thema water in al zijn aspecten. Naast de bekende spetters, golven en de zeehond heeft de kunstenaar ook met de kleuren een bedoeling gehad. “Zo staat het rood voor de activiteiten in het bad, het groen voor de natuur, blauw voor water en roze voor de mens.”

Heemschut WMK

De Werkgroep Monumentale Kunst van Heemschut vindt het tegelwerk van Leo van Oudheusden zeer bijzonder. Vooral ook omdat het kunstwerk voor een zwembad bedoeld is. Het zou dus erg goed passen bij het ontwerp van het nieuwe zwembad de Rozenburcht.  Verplaatsing is technisch ook goed moelijk zonder dat het kunstwerk beschadigd raakt. Het kan ook omdat in het nieuwe zwembad ook een tegelwand is voorzien. 

Gemeente Rotterdam

In december 2015 heeft de gebiedscommissie Rozenburg het college van B&W van Rotterdam opgedragen om te kijken of behoud van het kunstwerk mogelijk is. Dan zou het of in het nieuwe zwembad kunnen of op een andere locatie. Een en ander zou worden besloten in de raadscommissie ZOCS (zorg, onderwijs, cultuur en sport) op 29 juni jl. Tijdens de vergadering bleek het college van B&W verplaatsing naar het nieuwe zwembad niet te zien zitten. De raadscommissie was niet onder de indruk van het verweer en het onderwerp komt na de zomer weer terug.

 

Brielse Courant, 3 juli 2016

 


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.