Nieuwsbericht

Heemschut zet grote vraagtekens bij bouwplan Sint-Janskerk in Zutphen

Heemschut's commissie Gelderland ziet niets in het plan om een parochiecentrum tegen de Sint-Janskerk in Zutphen te bouwen. Dit in navolging van een negatief advies van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. De ruimte rondom de kerk zou door de plannen onherstelbaar worden aangetst.

Het kan ook niet waar zijn dat een 13e-eeuws rijksmonument op deze manier wordt verpest, aldus de commissie Gelderland. 

De parochie wil een nieuw centrum bij de kerk bouwen om de functies te kunnen concentreren, volgens de parochie is dat nodig om de kerkgemeenschap levend te houden. Voor het nieuwe centrum loopt een vergunningprocedure. In die procedure bracht de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed al een negatief advies uit. Volgens de gemeente betekent het RCE-advies niet dat het nieuwbouwproject van de baan is. 

Heemschut en het Cuypersgenootschap dringen in een gezamenlijke brief bij de gemeente aan op het behoud van een ander gebouw in het ‘Klein Vaticaan’: het Baudartius College verdient het in hun ogen vanwege de aanwezige cultuurhistorische waarden om behouden te blijven.

Het is een heel kenmerkend voorbeeld van de wederopbouwarchitectuur en de naoorlogse bebouwing. Los hiervan is het Baudartius College ook een stuk historie van Zutphen. Het pand is in de jaren 1949-1951 gebouwd als Christelijk Lyceum naar ontwerp van het architectenbureau Rotshuizen en Wind uit Arnhem.


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.