Nieuwsbericht

Heemschut zet zich in voor behoud monumentale kunst te Tilburg

Ze onderzoekt de komende tijd de mogelijkheden van behoud en herplaatsing van het kunstwerk.

Wederopbouwkunst in Tilburg

Heemschut Brabant en de Werkgroep Monumentale Kunst van Heemschut werken samen aan het behoud van een mozaïek van kunstenaar Jan Dijker. Het kunstwerk is in 1957 gemaakt voor de door architect Jos. Bedaux gebouwde Zuid Nederlandse Kledingfabriek n.v. De kledingfabriek in de Tilburgse Stedekestraat kreeg eind jaren tachtig een bestemming als moskee. Nu het moskeebestuur vervangende nieuwbouw wil realiseren moet het mozaïek een nieuwe bestemming krijgen.

Jan Dijker

Jan Dijker behoort tot de belangrijkste naoorlogse monumentale kunstenaars in Noord-Brabant. Met name in de periode 1955-1975 realiseert Jan Dijker veel monumentale kunstwerken. De kunstenaar maakte niet alleen mozaïeken, ook produceerde hij wandschilderingen, glaskunst en wandtapijten. Het oeuvre van deze veelzijdige kunstenaar staat net als het werk van veel andere monumentale kunstenaars  sterk onder druk. Veel bijzonder werk van Jan Dijker is in de afgelopen decennia reeds vernietigd. Heemschut probeert de vernietiging van monumentale kunst te stoppen en is ook van mening dat het mozaïek te Tilburg behouden moet blijven voor de stad. Niet alleen heeft het werk een duidelijke kunsthistorische waarde, ook is het kunstwerk van grote cultuurhistorische waarde vanwege de relatie tot de voor Tilburg zo belangrijke textielindustrie.

Onderzoek naar behoud

In goed overleg met de gemeente Tilburg, het moskeebestuur en de erven van de kunstenaar en de architect van de voormalige textielfabriek onderzoekt Heemschut in de komende tijd de mogelijkheden van behoud en herplaatsing van het kunstwerk.

Update december 2017:
Het kunstwerk is bij de sloop van de voormalige kledingfabriek gered. De uitname was technisch complexer dan gedacht. Dankzij het vakmanschap van de sloper en Arno van Sabben is het kunstwerk toch behouden. Het wordt in 2018 gerestaureerd en herplaatst.

 


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.