Nieuwsbericht

Heemschut Zuid-Holand vreest dat rijksmonument Huis Ivecke te Wassenaar ten onder gaat

Heemschut Zuid-Holland en Stichting het Cuypersgenootschap hebben onlangs aan de bel getrokken bij de gemeente Wassenaar om de aandacht te vestigen op de slechte staat van het landhuis Ivecke

Huize Ivicke ligt vlak langs de Rijksstraatweg tussen Den Haag en Wassenaar. Het werd in 1913 gebouwd door de plaatselijke architect-aannemer G.J. van der Mark in opdracht van eigenaar A.F.J. van Hattum. Hij liet het landhuis bouwen voor zijn Deense echtgenote Xenia Maria Pousette. Het was een exacte kopie van het jachthuis Eremitageslottet van de Deense koningen in het park Jaegersborg Dyrehave nabij Kopenhagen. Het landhuis is rijksmonument. Zeldzaam in zijn soort is het houten speelhuisje, genaamd Stugan, dat voor de kinderen in het bos achter het huis van het echtpaar Van Hattum werd gebouwd, eveneens een rijksmonument. De laatste bewoners waren bankier Paul Huet en zijn echtgenote, waarna het rond 1986 een kantoorfunctie kreeg. De laatste jaren maakt het huis door leegstand en verwaarlozing een steeds meer vervallen indruk en van het speelhuisje is het dak bijna verdwenen. Eigenaar Bever Holding heeft een lange geschiedenis als het gaat om het verwaarlozen van vastgoed.

Verzoek Heemschut en Cuypersgenootschap

Heemschut en Cuypersgenootschap hebben bij de gemeente Wassenaar een verzoek gedaan om de eigenaar van de buitenplaats aan te schrijven en hem te dwingen de nodige maatregelen te nemen om het landhuis en speelhuis wind- en waterdicht te maken, achterstallig onderhoud weg te werken en er voor te zorgen dat de buitenplaats niet verder in verval raakt. 
Per brief heeft de gemeente Wassenaar laten weten op het verzoek van de erfgoedorganisaties in te gaan. Ze zijn weer in gesprek met de eigenaar om hem te bewegen nodige maatregelen te nemen. Tevens is er door de Monumentenwacht een controle aan de buitenkant van de staat van het pand geweest. In hun rapport stellen ze dat ingrijpen noodzakelijk is. Heemschut en Cuypersgenootschap hopen dat de eigenaar het pand niet verder laat verwaarlozen. Anders is het met het slot snel gedaan.

 

 

Brief Heemschut aan gemeente Wassenaar, 9 september 2016

 

 


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.