Nieuwsbericht

Hekwerk Nederlandsche Bank gered en naar Bergeijk

Nu het geld en goud niet meer bij De Nederlandsche Bank op het Amsterdamse Frederiksplein liggen, is een zwaar hekwerk overbodig. Daarom krijgt het hek een nieuwe bestemming. Het gaat grotendeels naar het Mien Ruyspark in Bergeijk. De beschildering van het hekwerk is een kunstwerk van Peter Struycken. Heemschut is druk bezig geweest met deze redding.

De bank wil bijdragen aan het behoud van cultureel erfgoed voor de samenleving. Daarom is in goed overleg met Erfgoedvereniging Heemschut en de gemeente Amsterdam gezocht naar een nieuwe bestemming voor het hekwerk. DNB is enthousiast dat het overgrote deel van het hekwerk naar het landschapspark in Bergeijk gaat. Daarnaast worden enkele delen van het hekwerk zonder figuratie hergebruikt in het ontwerp van het gerenoveerde gebouw. 

Demontage en opbouw
De beschildering van het hekwerk is een ontwerp van Peter Struycken en dateert uit 1993 - 1994. Het hekwerk wordt nu gedemonteerd en eind juni vervoerd en bij Bruns bv. tijdelijk opgeslagen. Jan Burgmans van Bruns bv. zal zo'n 185 meter van het beschilderde hekwerk herplaatsen in het Mien Ruyspark in Bergeijk, waar ook andere kunstwerken zijn tentoongesteld. De vorm waarin het hekwerk weer wordt opgebouwd staat nog niet helemaal vast. Het zoeken is nog naar een passende vorm en plek in het park. Dat zal in 2021 in samenspraak worden bepaald door de gemeente Bergeijk, Bruns bv., de Rijksdienst Cultureel Erfgoed en kunstenaar Peter Struycken. In het voorjaar van 2022 kan je het hekwerk in zijn nieuwe, groene omgeving komen bekijken! 

Bruns bv ontwikkelt hoogkwalitatieve tentoonstellingen en exhibits voor musea, science centra, informatie- en bezoekerscentra en brand experiencecentra, en is gevestigd in de voormalige weverij De Ploeg in Bergeijk.

Eerder werd in Bergeijk door Heemschut een tegelreliëf van Ad Dekkers in het park ondergebracht. Dat werd door prinses Beatrix onthuld. 

Zie ook: https://www.dnb.nl/actueel/algemeen-nieuws/nieuwsberichten-2021/hekwerk-gaat-naar-mien-ruyspark-in-bergeijk/U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2022 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.