Nieuwsbericht

Herbestemming Heilige Theresia kerk Moerstraten stagneert

De Heilige Theresia kerk in de gemeente Roosendaal is een gemeentelijk monument. De kerk een drie-beukige kruiskerk met vierkante toren en achthoekige spits is uit 1926 en van architect Jac. van Groenendael. De kerk is beeldbepalend voor dit kleine landelijk gelegen Brabantse dorp en verkeerd in een redelijke staat van onderhoud.

De kerk kent ook een naastgelegen pastorie, eveneens een gemeentelijk monument. Tegen de kerk waren door de jaren heen enige bouwsels opgericht, die dienden om het kerkelijke gebruik te bevorderen, onder andere een houten garage annex ruimte begraafplaats die achter kerk is gelegen. Daarnaast een tegen de kerk aangebouwde cv-ruimte en een overkapping.

De kerk is in 2015 onttrokken aan de eredienst en na de nodige besluiten te koop gezet door de parochie met instemming van het bisdom Breda. De nieuwe eigenaar die van het begin duidelijk was alleen interesse te tonen als de kerk verbouwd mocht worden tot woonhuis, werd zowel door de parochie als de gemeente geprezen om de uitdaging die hij aanging. De pastorie werd apart verkocht als woning. Onder de koop van de kerk vielen ook de diverse bijgebouwen. Deze bijgebouwen waren op een na zonder vergunning gebouwd. De garage en overkapping zijn meer dan vijftig jaar oud en bevatten asbest.

De eigenaar kreeg van de gemeente te horen dat er voor de aanbouwen geen vergunning verkregen kon worden omdat ze tegen het monument stonden. Hij benaderde Heemschut voor advies en ondersteuning. De gemeente sommeerde de bouwsels af te breken, hetgeen hij weigert. Het asbest was inmiddels verwijderd. De gemeente ging over tot handhaving, de eigenaar in bezwaar en de zaak escaleerde volledig. De eigenaar die in de kerk wilde gaan wonen raakte ontmoedigd en woont nu in de sacristie.


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.