Nieuwsbericht

Hertzbergers Apolloscholen in Amsterdam dankzij Heemschut nu monument

Op verzoek van Heemschut zijn Hertzbergers Apolloscholen in Amsterdam-Zuid een gemeentelijk monument. De Willemsparkschool en de Amsterdamse Montessorischool aan de Apollolaan in Zuid, beter bekend als de ‘Apolloscholen’, zijn vorige maand aan de monumentenlijst toegevoegd.

De scholen werden gelijktijdig gebouwd tussen 1981 en 1983, naar ontwerp van de bekende Nederlandse architect Herman Hertzberger (1932). Ze behoren tot zijn beste werken.

De 2 schoolgebouwen liggen naast elkaar aan een ruim schoolplein aan de noordzijde van de Apollolaan, een brede lommerrijke laan waaraan het complex haar naam ontleent. De Montessorischool is gesitueerd op de hoek met de Willem Witsenstraat, de Willemsparkschool ligt ten westen hiervan en is met een flinke sprong teruggelegd in de rooilijn. Beide gebouwen zijn vrijwel identiek aan elkaar. Ontworpen op basis van het zelfde programma van eisen, in duidelijke samenhang met elkaar, zou je zelfs kunnen spreken van een ‘eeneiige tweeling’.

Het (relatief) beperkte bouwterrein, het omliggende groengebied en de vrijstaande grote woningen in de directe omgeving, inspireerden Hertzberger naar eigen zeggen tot een compacte, villa-achtige opzet van de gebouwen. Wat opvalt aan de scholen is dat ze geen uitgesproken voor- of achtergevel hebben. De monumentale stalen buitentrap markeert de hoofdingang van het gebouw. Verder zijn alle gevels rondom gelijkelijk behandeld. De uitkragende erkers ter plaatse van de klaslokalen worden afgewisseld met terugliggende delen, waar de trappenhuizen zijn opgenomen. Kenmerkend voor het gevelbeeld is de toepassing van betonsteen, afgewisseld met glazen bouwstenen. Beide zijn bouwmaterialen waar Hertzberger graag mee werkte; denk bijvoorbeeld aan het voormalige Concertcentrum Vredenburg in Utrecht of het gebouw van de verzekeringsmaatschappij van Centraal Beheer in Apeldoorn.

Heemschut's commissie Amsterdam verzocht de gemeente een jaar geleden de scholen te beschermen met een monumentenstatus. De gemeente heeft hier positief op gereageerd.

Lees hier meer over de aanwijzing van de Apolloscholen bij de gemeente Amsterdam


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2022 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.