Nieuwsbericht

Het is erop of eronder voor het Java-gebouw in Hillegom

Het is erop of eronder voor het mooie Java-gebouw in Hillegom. Deze week beslist de gemeenteraad of de gevel van het pand kan blijven staan. Dat het uit 1893 daterende gebouw wordt gesloopt staat intussen eigenlijk al vast. Voor een tijdelijke parkeerplaats notabene. Dit tot grote ontsteltenis van Heemschut en andere lokale erfgoedbeschermers.

Gemeente Hillegom heeft voorgesteld om Java te slopen voor een tijdelijke parkeerplaats, terwijl zij het een tijdje geleden nog als ‘karakteristiek’ aangemerkt hadden. En herenhuis Java is ook zeker een karakteristiek gebouw, het pand heeft een neorenaissance-gevel en een opvallende attiek met ornamenteel metselwerk. Op de bekroning van de daklijst staat het woord ‘Java’ geschreven. 

Heemschut vindt het erg vreemd dat Hillegom een gebouw met cultuurhistorische waarden wil slopen, en dan ook nog voor meer parkeerruimte. Een eerdere brief heeft niet geholpen, de plannen worden doorgezet tot ontsteltenis van Heemschut's commissie Zuid-Holland. 

Daarom wordt er nu ingezet op in ieder geval het behoud van de karakteristieke gevel zodat er mogelijk weer een gebouw kan verschijnen als de tijdelijke parkeerplaats later wordt weggehaald. De gemeenteraad beslist deze week. Heemschut stuurde nogmaals een brief. 


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.