Nieuwsbericht

Het jongste monument van Amsterdam

Op verzoek van Heemschut wijst het college van Amsterdam Pand Oudhof aan het Rokin aan als gemeentelijk monument

Op verzoek van Heemschut is het gebouw Oudhof, Rokin 99 aangewezen tot gemeentelijk monument. Het Oudhof effectenkantoor is in 1990 gebouwd naar ontwerp van de architect Mart van Schijndel. Heemschut is blij dat dit voor Amsterdam en Nederland zeer zeldzame en hoogwaardige voorbeeld van postmodernisme nu een goede bescherming kent.

Mart van Schijndel heeft een groot aantal projecten op het gebied van architectuur en interieurvormgeving op zijn naam staan. Daarnaast was hij in de jaren tachtig en negentig bekend als industrieel ontwerper. Mart van Schijndel is in 1999 overleden.

In het Oudhof effectenkantoor bevindt zich kantoorruimte en een woning. Het gebouw heeft een zeer opvallende, veelal postmodern genoemde gevel. Het pand behoort tot de bekendste werken van Mart van Schijndel. De architect kreeg hier van de opdrachtgever alle ruimte om zijn visie te

verwerken en bijzondere moderne bouwtechnieken toe te passen. In de gevel van het Oudhof effectenkantoor treffen we verwijzingen aan naar de architectuur van de Hollandse en Italiaanse Renaissance. Het materiaalgebruik is echter uitgesproken modern. De bemoeienis van de architect beperkte zich niet tot de buitenzijde, ook de binnenzijde werd zeer zorgvuldig ontworpen.

Vlak na de oplevering trok het Oudhof effectenkantoor veel aandacht. Het gebouw werd vanwege zijn opvallende architectuur zeer gemengd ontvangen en behoort tot de meest besproken voorbeelden van moderne architectuur in de binnenstad.

 

Heemschut dossier Pand Oudhof


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2023 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.