Nieuwsbericht

Het Nationaal Landschap Zuid-Limburg onder druk

Heemschut Limburg zet zich al jarenlang in voor behoud van het Nationaal Landschap Zuid-Limburg. Door ruimtelijke ontwikkelingen staat dit unieke landschap in toenemende mate onder druk. Zo wil men ruimte voor grote agrarische opslagloodsen voor aardappelen en uien en worden diverse campings omgevormd tot grootschalige vakantiebungalowcomplexen die veelal als beleggingsobject in de markt worden gezet.

Een jonge boer uit Trintelen, een buurtschap in Gulpen-Wittem, wil zijn akkerbouwbedrijf verplaatsen om de bouw van opslagloodsen voor zijn gewassen mogelijk te maken. Nadat een heus casusteam twee jaar lang haar tanden had stukgebeten op een aantal eerdere potentiële locaties, bedachten het voormalige college van Gedeputeerde Staten en de gemeente Gulpen-Wittem een nieuw plan.

Via een pilot ‘Boerderij van de Toekomst' wordt thans geprobeerd om in het uiterst kwetsbare landschap rondom Trintelen boer Voncken op een andere manier te helpen om in dit uiterst kwetsbare landschap de vestiging van een grootschalig akkerbouwbedrijf mogelijk te maken. Omwonenden, de Limburgse Milieufederatie, Limburgs Landschap, Natuurmonumenten, IVN en de Stichting Natuurlijk Geuldal en Heemschut Limburg kwamen samen in verzet. Eind december besloot de gemeenteraad om pas op de plaats te maken en de pilot 'fundamenteel' anders aan te pakken, zowel inhoudelijk als procedureel qua burgerparticipatie. Omdat deze pilot vergaande gevolgen kan hebben voor andere delen van ons Nationaal Landschap, neemt Heemschut Limburg met bovengenoemde partners opnieuw stelling in. In dit unieke landschap zou kleinschaligheid de leidraad moeten zijn in plaats van de nu voorziene opschaling. Goed voor de natuur, het waardevolle cultuurlandschap, bewoners, recreatie en toerisme


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2022 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.