Nieuwsbericht

Hilversum brengt kenmerken GAK terug in nieuwbouw

Bij de nieuwbouw op het Stationsplein van Hilversum komen in de toekomst de kenmerken van het GAK-gebouw terug. Ook heeft de gemeente Hilversum aangeboden om een inventarisatie te starten naar waardevol erfgoed na 1965. Dat zijn de gemeente Hilversum en Erfgoedvereniging Bond Heemschut overeengekomen na gesprekken.

Heemschut legt zich neer bij de sloop van het GAK-gebouw en ziet af van een gang naar de rechter om het gebouw voor sloop te behoeden. Het GAK wordt waarschijnlijk half juli gesloopt.

Eerder dit jaar vroeg Heemschut voor het gebouw de monumentenstatus aan, die door het college van B en W werd afgewezen. Het GAK moet wijken voor nieuwbouw in de nieuwe visie voor het stationsgebied. Ondanks dat Heemschut denkt dat integratie van het GAK in de plannen nog steeds mogelijk is, legt Heemschut zich nu neer bij de sloop om onnodige procedures te voorkomen.

Het GAK gebouw van architect Onno Greiner (1924 – 2010) is in 1984 in gebruik genomen. Het is een belangrijk, zorgvuldig ontworpen hoogwaardig en voor Hilversum uniek  voorbeeld van het Nederlands Structuralisme, een belangrijke stroming in de architectuur in de jaren 70 en begin jaren ’80. Veel van de architectuur uit deze periode is inmiddels verdwenen of ernstig aangetast.


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2023 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.