Nieuwsbericht

Historische palingrokerij in Elburg ontdekt en bedreigd

Het eeuwenoude Elburg telt bijna 600 monumenten en is mede daardoor één van Nederlands meest bezienswaardige Hanzesteden. Al vanaf de middeleeuwen werkten de bewoners in en om de haven, hier meerden de schepen aan met nieuwe handel en verse vis. Die bedrijvigheid is nog steeds te beleven, er is een historische haven, de beroemde Vischpoort, een botterwerfmuseum en de vroegere visafslag is ook een museum.

Kortom, Elburg heeft veel moois te bieden, het bruist er dan ook van de toeristen maar nog niet alles is ontdekt en beschermd. Een stukje buiten het toeristische gebied ligt een voormalige palingrokerij, een aantal karakteristieke gebouwen uit 1937, niet heel erg oud maar wel typerend voor deze periode met een verhaal. Immers, toen de afsluitdijk een feit was, liep vissersvloot sterk terug, alleen de palingvisserij ging nog door. Hier is te zien hoe belangrijk de paling voor het stadje was.

Echter, de panden zijn in handen gekomen van een projectontwikkelaar die hier een appartementencomplex wil bouwen, de oude panden worden gesloopt. En om zoveel mogelijk woningen te kunnen bouwen op dit relatief kleine perceel moet er de hoogte in gegaan worden, maar liefst 17 meter, alleen de Vischpoort is hoger. Als deze plannen doorgaan mist Elburg de kans om de rokerij op te nemen in haar rijke cultuurgeschiedenis en krijgen ze een moderne kolos die alle aandacht voor het moois in de directe omgeving zal overschaduwen.

Heemschut en betrokken erfgoedorganisaties hebben daarom de gemeentelijke monumentenstatus aangevraagd en verzoeken de gemeente nadrukkelijk niet in te gaan op dit plan van de projectontwikkelaar.


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2022 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.