Nieuwsbericht

Hotel Rodenbach in Enschede is voorlopig beschermd

De gemeente Enschede heeft besloten het Hotel Rodenbach voorlopig te beschermen zolang er een onderzoek naar de mogelijke verlening van de status van gemeentelijk monument loopt. Het karakteristieke pand wordt met sloop bedreigd.

Het pand zou 3 oktober bij executie geveild worden. De veiling werd afgeblazen, omdat het op een haar na is verkocht. De Syrisch-orthodoxe kerk heeft een onderhands bod gedaan.

De Syrisch-orthodoxe kerk aan de Tromplaan heeft een tekort aan parkeerplaatsen en heeft al eerder laten doorschemeren dat sloop van het hotel tot de mogelijkheden behoort, mocht zij de nieuwe eigenaar worden. Een woordvoerder van de kerk liet eerder weten dat er geen definitieve plannen zijn zolang de verkoopprocedure loopt, zo meldt de krant Tubantia.

Het Hotel Rodenbach, dat daarvóór Hotel Modern heette, is een van de oudste gebouwen in de binnenstad. Het moet in de periode 1866 - 1874 zijn gebouwd. De gemeente zou het hotel moeten beschermen tegen sloop. 

Daarom vroegen Stichting Historische Sociëteit Enschede-Lonneker, Het Cuypersgenootschap en Heemschut dit najaar de monumentenstatus aan.

De gemeente Enschede neemt die aanvraag in behandeling en lopende het onderzoek is het pand beschermd tegen sloop via zogeheten voorbescherming. 

Een definitieve uitspraak over de monumentenstatus volgt later. 


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.