Nieuwsbericht

Houdt waardevolle restanten stadsmuur en “de Blauwe Toren” Gorinchem toegankelijk

GORINCHEM: Waardevolle restanten “de Blauwe Toren” moet toegankelijk blijven vindt Heemschut

Tijdens de bouwwerkzaamheden van een horecavestiging aan de Duveltjesgracht in Gorinchem is een uitzonderlijke vondst gedaan: er zijn restanten gevonden van de oude stadsmuur en van “de Blauwe Toren”. 

“De Blauwe Toren” was ooit een stenen donjon in functie vanaf 1461 tot het werd afgebroken in 1578. In 1868 werden de laatste bovengrondse resten verwijderd. De toren is voor Nederlandse bouwbegrippen in die tijd uniek. In 1976 stuitte men al eerder op de fundering van de toren welke nu zijn onttrokken van het zicht door de bouw van woningen.

Nu dreigt wederom voor deze vondst hetzelfde lot, om na ontdekking weer onder de grond te doen verdwijnen. Heemschut is van mening dat de locatie van de horecavoorziening verplaatst kan worden met behoud van de restanten.

Heemschut heeft om die reden een brief gestuurd aan de heer Rijsdijk, verantwoordelijk wethouder van Gorinchem, het restant te behouden en vrij toegankelijk te maken. Mooi voorbeeld is Hotel Derlon in Maastricht waar restanten zichtbaar zijn voor het publiek.

 

Brief aan gemeente Gorinchem, 5 december 2016

 

Teken ook de petitie!

 

 


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2023 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.