Nieuwsbericht

Huis Rijswijk Groessen niet bij 7 meest bedreigde monumenten en sites in Europa

Het door Heemschut genomineerde Huis Rijswijk viel in de laatste selectieronde af.

Lijst met 7 meest bedreigde monumenten en sites 

De lijst met zeven meest bedreigde monumenten en sites van Europa 2016 is door Europa Nostra bekendgemaakt. De Nederlandse nominatie, het Middeleeuwse Huis Rijswijk in het Gelderse Groessen (gemeente Duiven) heeft het net niet gehaald, evenals het bedreigde Paleis van Justitie in Brussel.

Bekendmaking

Het nieuws is op 16 maart bekendgemaakt door Europa Nostra, de grootste Europese erfgoedorganisatie en het instituut van de Europese Investeringsbank (EIBI) tijdens een groot evenement bij de Ateneo Veneto in Venetië.

De lijst met zeven meest bedreigde monumenten en sites zijn:

de archaeologische opgravingslocatie van Ererouyk en het Anu Pemza dorp, Armenië
het Patarei zeefort in Tallinn, Estland
de luchthaven van Helsinki-Malmi, Finland
de Colbert draaibrug in Dieppe, Frankrijk
het Kambos van Chios in Griekenland
het Sint-Anthonius van Paduaklooster in Garrovillas de Alconétar, Spanje
de historische stad van Hasankeyf en zijn omgeving, Turkije

Huis Rijswijk

De voordracht van Huis Rijswijk werd door Heemschut en de Nederlandse Kastelen Stichting gedaan om aandacht te vragen voor het voortbestaan van Huis Rijswijk. Dit kasteel is sterk bedreigd door de komst van de nieuwe snelweg A15 die over het terrein van het kasteel is gepland. De historische context, de archeologie en de beleving van het oude rijksmonument zullen zwaar aangetast worden. Een herbestemming wordt heel moeilijk gemaakt. De havezate is ook zwaar verwaarloosd.

Heemschut Gelderland

Heemschut Gelderland is blij met de nominatie van Huis Rijswijk tot de groslijst van 14 meest bedreigde monumenten en sites in Europa. Uit meer dan 100 inzendingen werd deze havezate gekozen. Heemschut Gelderland strijdt verder voor behoud van dit middeleeuwse kasteel en voor een goede herbestemming. Ze hoopt dat bij de geplande snelweg zoveel mogelijk van het historische terrein en de archeologie in stand blijft.

Contact: Mathijs Witte, 06-41392195.

 

Zie voor persbericht d.d. 16 maart 2016 website Europa Nostra

 

Heemschut dossier Huis Rijswijk Groessen

 


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.