Nieuwsbericht

Iconische bolwoningen Den Bosch op monumentenlijst

De iconische bolwoningen van Den Bosch zijn door de gemeente beschermd als gemeentelijk monument. De bollen werden in de jaren '80 van de vorige eeuw gebouwd en zijn zeer markant voor de periode van het jongere erfgoed na 1965. Heemschut steunt de plaatsing van de bolwoningen op de monumentenlijst van harte en feliciteert de gemeente met deze vooruitstrevende stap.

De bolwoningen. Foto: Wikimedia

De vijftig woningen van de hand van architect Dries Kreijkamp zijn de laatste woningen die werden betaald uit de subsidies voor experimenteel bouwen, zoals die in 1968 werden ingesteld. De bolwoning leverde ook een onconventionele en afwijkende plattegrond op. Toilet en badkamer zijn in het midden van de bol geplaatst, de woonkamer is boven gelegen en de slaapkamers beneden.

Heemschut ziet de hoge waardering van de bolwoningen in een landelijke tendens waarbij het erfgoed van 1965 steeds meer wordt gewaardeerd. Dat de gemeente Den Bosch de stap heeft gezet om de iconische woningen als monument te beschermen juicht Heemschut van harte toe.

Overal in het land vraagt Heemschut aandacht voor dit zogeheten Post '65 erfgoed. Ook landelijk lijkt er langzaam wat aandacht te komen voor het onderwerp. Heemschut lobbyt onder meer voor de aanwijzing van een landelijke selectie van iconen na 1965 tot rijksmonument. 


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.