Nieuwsbericht

In het geweer voor kunstwerken Brunssum

De Werkgroep Monumentale Kunst van Erfgoedvereniging Heemschut komt in het geweer voor behoud van twee kunstwerken. Die dreigen medio oktober te worden vernietigd bij de sloop van het vroegere ziekenhuis in Brunssum.

De eigenaar van het vroegere ziekenhuis in Brunssum mag het gebouw volgens Heemschut niet zonder meer slopen. Eerst moeten belanghebbenden de kans krijgen twee kunstwerken uit het gebouw te halen/ 

De erfgoedvereniging en Joep Deumes (de zoon van een van de kunstenaars) willen de twee kunstwerken redden van de sloophamer. Volgens de koper, projectontwikkelaar SMH Groep uit Roermond in De Limburger, zijn er nog gesprekken gaande en is het niet de bedoeling de kunstwerken te vernielen. Wel is de vraag wie moet opdraaien voor de kosten om ze ongeschonden uit het gebouw te halen.

De gemeenteraad drong eerder aan op behoud van de kunstwerken. Het CDA kaartte de kwestie vorige week weer aan. Inzet van de strijd is een keramische tegelwand van Jos Hermans (1930-2017) en een scherfmozaïek van Frans Deumes (1930-1986), beide werken uit de wederopbouwperiode (1945-1972), waarvan maar weinig kunst in Brunssum beschikbaar is.


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.