Nieuwsbericht

Industrieel complex Vulcanus in Langerak verdient onderzoek en bescherming

Wie vanuit Doesburg naar Doetinchem rijdt, ziet in het dorpje Langerak met grote letters VULCANUS op een stoere bakstenen gevel staan. Daarna volgen een aantal karakteristieke fabrieksgebouwen met aan het einde een grote ijzeren toegangspoort en een portiers huisje. Het geheel heeft een monumentale uitstraling, maar wel met achterstallig onderhoud. Reden voor Heemschut om zich te verdiepen in dit complex.

Vulcanus is een ijzergieterij die opgericht is in 1894 en na een faillissement in 2019 is overgenomen door een machinefabriek. Dit was aanleiding voor de gemeente Doetinchem om een voorontwerpbestemmingsplan te schrijven waarin de volgende tekst staat ”In het plangebied zijn geen panden aanwezig die op dit moment een cultuurhistorisch waardevolle status hebben”. Heemschut is het hier niet mee eens. De geschiedenis van ijzergieterijen in dit gebied aan de Oude IJssel gaat terug tot 1689, er zijn vele publicaties over deze gieterijen en er is een ijzermuseum in een voormalige gieterij in Ulft gevestigd.

De cultuurhistorische waarde wordt zelfs op Facebook onderstreept “Mijn man heeft 47 jaar op Vulcanus gewerkt, evenals vele anderen. Met Kerstmis kreeg je vroeger in het Kerstpakket iets van gietijzer, bijv. kandelaars, maar met jubileums en huwelijksfeesten kreeg je een gietijzeren kookpot gevuld met bloemen”. De langgerekte gevel in Langerak vraagt om onderzoek en bescherming. Heemschut heeft daarom een zienswijze ingediend en verwacht dat de gemeente Doetinchem ook het belang van dit industriële erfgoed zal inzien.


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.