Nieuwsbericht

Kamervragen na noodkreet over monumentencommissies

De landelijke VVD vraagt minister Van Engelshoven duidelijk te scheppen over het functioneren van monumentencommissies. Dit na meldingen van Heemschut Noord-Brabant in de krant. De provinciale commissie trekt daar aan de bel over het slecht functioneren van sommige gemeenten. Kamerlid Antoinette Laan-Geselschap heeft vragen gesteld.

De provincie Noord-Brabant stelde onlangs vijf gemeenten onder verscherpt toezicht. Heemschut vraagt daarom extra aandacht voor dit onderwerp. 

Elke gemeente moet verplicht een monumentencommissie hebben. Die zijn deskundig en moeten onafhankelijk van een gemeente kunnen opereren. Die commissies adviseren college's van burgemeester en wethouders bij de verlening van vergunningen. 

Heemschut Noord-Brabant heeft echter de afgelopen jaren voorbeelden in de provincie gezien waar de monumentencommissies zijn afgeschaft, niet werken of slapende zijn. In verschillende media doet Heemschut een oproep om meer aandacht te vragen voor dit groeiende probleem.

De landelijke VVD heeft nu aan de minister gevraagd of zij zich herkent in dit probleem en of er oplossingen gezocht moeten worden om dit probleem aan te pakken.

Artikel in BNDeStem: Toezicht op erfgoed kan beter

Kamervragen: ‘Toezicht op erfgoed kan beter’


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.