Nieuwsbericht

Karakteristieke panden Winschoten tegen de vlakte

De gemeente Oldambt heeft een sloopmelding gedaan voor de panden Blijhamsterstraat 5/5A in Winschoten. Het betreft twee 19e-eeuwse panden met lijstgevels. Deze eertijds tot winkels verbouwde statige woonhuizen zijn eigendom van de gemeente. Ze verkeren in zeer slechte staat, zodanig dat de panden inmiddels gevaar voor de omgeving opleveren, het jammerlijke gevolg van jarenlange leegstand.

De gemeente wilde graag de oorspronkelijke gevels behouden, maar de afgelopen jaren is er geen geïnteresseerde partij gevonden die hier iets wil ontwikkelen. Door veranderde verkeersstromen is er weinig loop meer in deze straat, die tot het laatste kwart van de vorige eeuw een bloeiende winkelstraat was, midden in het centrum van de stad. Inmiddels zijn alle winkels hier verdwenen. De gemeente heeft zelf geen geld voor renovatie en dus is besloten tot volledige sloop.

De uitgespaarde kosten voor het overeind houden van de gevels wordt bewaard voor het creëren van een fraaie gevel als er wél een ontwikkelaar gevonden wordt. Tot die tijd wordt er een 'stadstuin' aangelegd en wordt de aaneengesloten gevelwand aan de Blijhamsterstraat aldus doorbroken. Heemschut betreurt het dat deze karakteristieke panden verdwijnen, maar waardeert het dat er delen van de historische gevel bewaard worden om later te hergebruiken als er opnieuw gebouwd gaat worden op deze plek. Beide panden liggen overigens op steenworp afstand van de zgn. ‘Panden Kok’, die aan het eind van de vorige eeuw door o.a. inspanningen van Heemschut wél voor het nageslacht bewaard zijn gebleven.


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2023 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.