Nieuwsbericht

Kerk De Hoeksteen wordt monument

De meest markante kerk van Piet Zanstra, De Hoeksteen in het Amsterdamse Slotermeer, met kunst van Dick Elffers wordt een gemeentelijk monument. Het DB van Nieuw-West neemt het verzoek hiervoor van Heemschut en het Cuypersgenootschap over.

De Hoeksteen, sinds 2006 de Ontmoeting geheten, is een kerkcomplex van de Protestantse gemeente in de Amsterdamse wijk Slotermeer. De kerk is in 1962-1963 gebouwd door architect Piet Zanstra. Het is de meest markante kerk van zijn hand. Het gebouw heeft sinds de bouw de nodige aanpassingen, vooral in het interieur ondergaan, maar zonder dat daarbij het oorspronkelijke karakter van het gebouw verloren ging.

De ingang van het kerkcomplex is aan de Louis Couperusstraat, gemarkeerd door een opvallende luifel met een kunstwerk. Op de begane grond bevinden zich een grote ontmoetingsruimte, een grote en een kleine huiskamer, drie clublokalen, vergaderkamers en de kamers voor de predikant en de jeugdwerker. Op de eerste verdieping van het tussenlid bevinden zich de bibliotheek, een cursuskamer en de kamer voor de sociaal werker. In zijn beschrijving vermeldt Zanstra dat hij de kerkzaal vanwege de beperkt beschikbare ruimte op de verdieping situeerde. De kerkzaal van 18 meter in het vierkant bood met dagkapel plaats aan maximaal 450 kerkgangers.

Wegens de slechte staat waarin de toren verkeerde, zag de kerkgemeente zich rond 1980 gedwongen hem af te breken.

Kunstwerken Dick Elffers
De kunstenaar Dick Elffers ontwierp de decoratie van de betonnen luifel boven de ingang met serafs met zes vleugels (geïnspireerd door Jesaja 6: 2 en 3). Ook maakte hij in de beide kopwanden van de zijbeuk gekleurde glazen voorstellingen volgens een appliqué procédé in vier glaslagen. Deze ramen verwijzen naar de hoeksteen als fundament van de christelijke gemeente.

Verzoek tot aanwijzing
Heemschut Amsterdam en het Cuypersgenootschap hebben bij de gemeente Amsterdam een in 2017 verzoek ingediend om het kerkgebouw De Ontmoeting (voorheen de Hoeksteen) aan de Louis Couperusstraat 133 te Amsterdam, te beschermen als gemeentelijk monument. Dat verzoek is nu gehonoreerd. 


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.