Nieuwsbericht

Korenmetershuis 50 jaar kantoor Heemschut

Het is 50 jaar geleden dat Heemschut intrek nam in het Korenmetershuis. Op 13 juni 1967, vandaag exact een halve eeuw geleden, schreef Adriaan Roland Holst het volgende aan de vereniging ter viering van dit heugelijke feit:

Leven leidt tot vervallen en verouden,
in menschen en in wat de menschen bouwden,
Alleen de schoonheid is van langer duur,
Heemschut wil haar op eigen erf behouden. 

Amsterdam,
13-6-1967, 
A. Roland-Holst.

Het versje hangt nu prominent op het kantoor van Heemschut. Het Korenmetershuis is uitgegroeid tot een boegbeeld van de vereniging. Het Korenmetershuisje aan de Nieuwezijds Kolk in Amsterdam werd gebouwd in 1620 voor het gilde van korenmeters ter vervanging van het oude gildehuis dat op dezelfde plek stond. Het is een van de weinige Amsterdamse gildehuizen die bewaard zijn gebleven. Het Korenmetershuisje is aangewezen als rijksmonument en eigendom van de gemeente Amsterdam.


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2023 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.