Nieuwsbericht

Kubus Lelystad voorgedragen als gemeentelijk monument

De gemeente Lelystad wil de Kubus aanwijzen als gemeentelijk monument. Daarmee krijgt het gebouw een beschermde status en blijft het voor toekomstige generaties behouden. Vorig jaar presenteerde Heemschut in de Kubus de publicatie 'Nederland aan het einde van een millennium', over architectuur uit de periode 1965-2000.

Met dit besluit willen we bijdragen aan het creëren van een herkenbaar en identiteitsvol Lelystad, een identiteit die deels gebaseerd is op haar bijzondere historische achtergrond. Het bijzondere karakter van het gebouw op cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundige vlak zijn van grote waarde.

Het gebouw staat symbool voor de naoorlogse doelstelling om kunst en cultuur onder brede lagen van de bevolking te verbreiden in een open en laagdrempelig gebouw voor iedereen: uniek in Lelystad. Daarnaast geldt het als belangrijk werk in het oeuvre van architect Wim Davidse. Het is een stilistisch goed voorbeeld van de structuralistische bouwstijl,’ schrijft het college van burgemeester en wethouders in het beskuit tot aanwijzing.

De Kubus stamt uit 1983. Naast Heemschut drong ook het Cuypersgenootschap aan op bescherming. 

Heemschut is blij dat moderne architectuur ook langzaam wordt beschermd met de monumentale status. In Almere werd onlangs het oude politiebureau in Almere-Haven ook al aangewezen tot monument. 


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2023 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.