Nieuwsbericht

Laatste uur lijkt geslagen voor Doetinchemse boerderij uit 1783

"Een gemeente mag een gebouw zelf weer van een gemeentelijke monumentenlijst afhalen. Wat dat betreft zijn er dus weinig obstakels. Maar het zou zonde zijn. Een tweede boerderijtje in zo'n landschap is er bij mijn weten niet binnen de gemeente.'' Dat zegt Chris Scharten van Heemschut over de sloop een hallenboerderij gebouwd in 1783 in Doetinchem.

Een hallenboerderij gebouwd in 1783 moet wijken voor de nieuwbouw van het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem. Zelfs het gegeven dat de boerderij - 't Mentingslag - gemeentelijk monument is, zal dat niet voorkomen. Donderdag beslist de gemeenteraad erover. Niets wijst erop dat er clementie is voor het monument.

,,Een gemeente plaatst zelf gebouwen op de gemeentelijke monumentenlijst'', zegt Chris Scharten van de commissie Gelderland van erfgoedvereniging Heemschut. ,,Een gemeente mag een gebouw er dus ook zelf weer afhalen. Wat dat betreft zijn er dus weinig obstakels. Maar het zou zonde zijn. Een tweede boerderijtje in zo'n landschap is er bij mijn weten niet binnen de gemeente.''

Scharten was 7 september een van de insprekers tijdens de beeldvormende raad van Doetinchem. De directie van het Slingeland Ziekenhuis wil nieuw bouwen aan de snelweg A18, tegenover McDonald's. Midden op de bouwplek - nu akkerland - staat 't Mentingslag, een boerderij die in het eerste decennium van deze eeuw nog is gerestaureerd.

Lees verder bij De Gelderlander


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.