Nieuwsbericht

Landgoed De Grote Bunte dreigt te worden verkruimeld

Burgers in Nunspeet begrijpen niet dat de gemeente zich laat meeslepen door de plannen van projectontwikkelaars om een uniek landgoed op te offeren voor luxe woningen en dementerende ouderen huisvesting.

De rijke geschiedenis van De Grote Bunte gaat terug tot de 15e eeuw, toen was het landgoed horig aan de Hertog van Gelre en daarna Karel de Vijfde. Het is eeuwenlang in bezit gebleven van adellijke families die de weilanden, boerderijen en bossen verpachtten. In de 19e eeuw werd het “oude huis” afgebroken en een groot nieuw huis gebouwd in classicistische stijl. De tuin werd in de toen geliefde landschapstijl aangelegd.

Het huis heeft achterstallig onderhoud maar wordt gerestaureerd door de projectontwikkelaars en krijgt een nieuwe bestemming. In het huis komen appartementen voor dementerende ouderen. Om meer ouderen te huisvesten wordt het huis aan de achterkant uitgebouwd, dit valt onder de kruimelwetgeving, echter hier is de uitbouw groter dan het landhuis, de kruimels worden zo een grote puist.

En omdat de projectontwikkelaar nog graag wat extra geld willen verdienen, worden er op het landgoed  tien woningen gebouwd, ‘anders zou het project niet gerealiseerd kunnen worden’ volgens deze projectontwikkelaar.

Wie stopt dit? Een politieke ambtsdrager had het over “een verwaarloosd oud bos".

Heemschut en omwonenden overwegen een procedure te starten om De Grote Bunte als gemeentelijk monument toe te wijzen. Vreemd eigenlijk dat het landgoed met die rijke geschiedenis niet beschermd is door de gemeente of het rijk en nu verkruimeld dreigt te worden. Een mooie uitdaging voor de gemeente Nunspeet om de projectontwikkelaars een halt toe te roepen.


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.