Nieuwsbericht

Leergeld betaald?

Aan de Hoofdvaartsweg in Assen staat de oude Openbare Lagere school Nr. 7 uit 1882 te verpauperen. Het is een zeer karakteristiek schooltje, terecht aangewezen als gemeentelijk monument. Het dak is beschadigd en de ramen zijn ingegooid, dus weer en wind heeft vrij spel.

Zoals zoveel gemeentelijke monumenten is ook dit pand particulier bezit en de handhavingsmiddelen van de plaatselijke overheid gering. Alleen als het gebouw een gevaar voor derden wordt -instortingsgevaar - kan de gemeente bestuursdwang toepassen. Er zijn eigenaren die het daarop aan laten komen in de hoop dat de schade zo groot wordt, dat alleen een bulldozer uitkomst brengt. De waarde van het schooltje is dat het een typisch voorbeeld is van een plattelandsschool met gecombineerde klassen, waarvan nog maar enkele resten. Het is een eenvoudig gebouw. Echter met een bijzondere geschiedenis. De schrijver Anne de Vries, auteur van de bestseller Bartje, werd is in 1904 een paar huizen verderop geboren en vond op dit schooltje zijn roeping als onderwijzer en schrijver.

Heemschut heeft uiteindelijk een luisterend oor bij de gemeente Assen gevonden en men deelt de zorgen. Maar de gemeente zegt een eigenaar niet te kunnen dwingen een gemeentelijk monument  in oorspronkelijke staat te houden. Zij zullen echter wel een bouwtechnisch onderzoek laten uitvoeren en in gesprek gaan met de eigenaar. Het gebouw is trouwens zeer geschikt voor de realisatie van een aantal woonunits voor jongeren. Gemeente: ‘Pak die kans’.


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.