Nieuwsbericht

Locatie gezocht voor gevelkunstwerk Dixons

Een jaar geleden werd het gevelkunstwerk verwijderd van het voormalige Dixons-pand aan het Vredenburg. De emailleplaten zijn toen opgeslagen door de gemeente met als doel behoud en herplaatsing. Tot nu toe is het echter niet gelukt een nieuwe locatie te vinden voor het kleurrijke werk van kunstenaar en ontwerper Jan Bons uit 1977, dat lang beeldbepalend was tegenover de uitgang van Hoog Catharijne. Duic schrijft erover.

In 2016 bleek dat de eigenaar van het kunstwerk afwilde wegens een verbouwing waarbij ramen in de gevel moesten komen. Jeroen Bons, zoon van de bekende ontwerper, heeft zich toen ingezet voor behoud. Na een DUIC-artikel door Arjan den Boer stelde GroenLinks schriftelijke vragen aan burgemeester en wethouders. Dit leidde ertoe dat de emailleplaten zorgvuldig zijn gedemonteerd en vervolgens in de gemeentelijke opslag geplaatst. Het kunstwerk is door de erfgenamen aan de gemeente Utrecht geschonken en verkeert nog in uitstekende staat. Het doet met z’n felle kleuren en ogenschijnlijk kinderlijke stijl denken aan de kunst van COBRA, maar ook aan de theateraffiches die Jan Bons ontwierp.

Lees verder bij De Utrechtse Internet Courant.

Wie mogelijkheden ziet of een concrete suggestie heeft kan contact opnemen met de werkgroep Monumentale Kunst van Heemschut via Johanna.Jacobs@kpnmail.nl.


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.