Nieuwsbericht

Luchtwachttoren Schoonebeek krijgt opknapbeurt

Het heeft lang geduurd, heel lang zelfs, maar nu staat de Luchtwachttoren bij het Drentse Schoonebeek dan toch in de steigers voor een grondige opknapbeurt. De toren die direct aan de grens met Duitsland staat, diende in de Koude Oorlog om het luchtruim af te speuren naar vliegtuigen uit het Oostblok.

In 2007 was Luchtwachttoren 723 in verval geraakt. Hans Ladrak, destijds lid van het Drentse Heemschutbestuur, constateerde dat het degelijke schokbeton de opengewerkte toren nog overeind hield, maar dat het trappenhuis was ingestort, het hek rond de toren was opengeknipt en dat er overal lege bierblikjes lagen.

Ladrak trok aan de bel bij de provincie en de gemeente Emmen en na lang wachten is het nu zover: de toren, sinds 2010 een provinciaal monument, is ingepakt voor een hersteloperatie.

Daarbij zullen de toren en omgeving niet in de oude staat worden teruggebracht. Het hout van trap en vloer wordt vervangen door staal en het onderste deel van de toren krijgt een dichte wand om pogingen om de toren aan de buitenkant te beklimmen te voorkomen. In de  nabije omgeving komen een informatiebord, picknickbanken, een fietsenstalling en een parkeerplaats.

Ondanks die aantastingen is Luchtwachttoren 723 in ieder geval behouden en dat is, na zo lang wachten, goed nieuws.

De Luchtwachttoren van Schoonebeek ingepakt in plastic

U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.