Nieuwsbericht

Meesterwerk Aldo van Eyck bedreigd door interieuraanpassingen

De renovatieplannen voor de Algemene Rekenkamer houden geen rekening met het bijzondere interieur, zoals ontworpen door architect Aldo van Eyck. Heemschut ondertekent brandbrief.

De kogel is al enige jaren door de kerk: de Algemene Rekenkamer is aan vernieuwing toe. Het Rijksvastgoedbedrijf zegde toe dat vernieuwing zou plaatsvinden met respect voor de cultuurhistorische waarde van het pand. Van die belofte komt echter weinig terecht. Een gezelschap van experts op het gebied van architectuur en erfgoed, waaronder Heemschut, slaan nu alarm in een open brief aan minister de Jonge van het ministerie Binnenlandse Zaken.

Het kantoorpand werd door Van Eyck in 1992 ontworpen met de structuren van de oude stad in het achterhoofd. Het interieur doet denken aan de afwisselende straatjes van een traditionele stad. De directie noemt de huidige ruimtelijke indeling onoverzichtelijk. Openheid, zakelijkheid, transparantie en wendbaarheid vormen de nieuwe uitgangspunten. Het ontwerp van Van Eyck lijkt plaats te moeten maken voor een kantoortuin. Daarbij wordt het oorspronkelijke, waardevolle interieurconcept bedreigd. 

In de open brief roept een groot aantal deskundigen, waaronder architecten, architectuurhistorici, en erfgoeddeskundigen de minister op bij de verbouwing van het Rekenkamergebouw meer zorg te dragen voor haar unieke ontwerp.Heemschut vraagt zich inmiddels af of de wensen van de directie wel verenigbaar zijn met het concept van dit bijzondere gebouw.

 

Lees de volledige open brief.


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.