Nieuwsbericht

Met sloop bedreigde villa De Bazel in Bussum door gemeente beschermd met monumentenstatus

De gemeente Gooise Meren is de aanwijzingsprocedure tot gemeentelijk monument gestart voor de houten villa van architect De Bazel aan de Amersfoortsestraatweg/Verhulstlaan in Bussum. Samen met het Cuypersgenootschap had Heemschut gevraagd om de monumentenstatus om sloop te voorkomen. Dat plan lijkt met deze aanwijzing van de baan. De latere aanbouw van de villa wordt echter niet gespaard.

Erfgoedvereniging Bond Heemschut, het Cuypersgenootschap, Vrienden van het Bredius en de Historische Kring Bussum strijden sinds vorig tegen de voorgenomen sloop van de houten villa’s.

Eerder werd al bekend dat het complex dienst heeft gedaan als herstellingsoord voor ‘bleekneusjes’ uit Amsterdam die in de landelijke omgeving moesten aansterken. Daarna bleken ze ook unieke ontwerpen in het oeuvre van De Bazel.

De architect K.P.C de Bazel (1869- 1923) behoort tot de beroemdste architecten uit zijn tijd. De Bazel woont vanaf 1902 in Bussum en veel zijn ontwerpen zijn daarom te vinden in Bussum en omgeving, mede omdat hij als gemeentearchitect voor de toenmalig gemeente Bussum heeft gewerkt. Het beroemdste werk van zijn hand is echter het Kantoor Nederlandse Handel Maatschappij aan de Vijzelstraat in Amsterdam. Tegenwoordig beter bekend als ‘gebouw De Bazel’. Hij ontwierp ook het, inmiddels Rijksbeschermde, Brediuskwartier.

Compromis
De afgelopen maanden is er overleg geweest met de gemeente Gooise Meren om te kijken of de villa's van de sloop te redden waren. 

Uiteindelijk is gekozen voor een compromis. Het oudste deel, de orginele villa Het Mouwtje uit 1903 (Amersfoortsestraatweg 31), wordt beschermd met de monumentenstatus. De aanbouw uit 1911 (Verhulstlaan 14) wordt niet beschermd en kan daarmee worden gesloopt. Op het terrein komt verder ruimte voor nieuwbouw.

Heemschut is blij dat hiermee het belangrijkste, de orginele villa, behouden kan worden. Het is jammer dat het hele complex niet behouden kan worden, maar voor ons is dit een goed compromis. 

 

Dit deel van de villa blijft behouden en wordt monument.
De aanbouw (rechts) wordt niet beschermd en daarmee waarschijnlijk gesloopt.
De aanbouw
De villa moet daarmee het oude uiterlijk terugkrijgen

U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.