Nieuwsbericht

Moerdijk past Erfgoedverordening aan na zoektocht bodebus

De zoektocht naar een oude bodebus in Zevenbergen leidde in de gemeente Moerdijk in het voorjaar tot een aanpassing van de Erfgoedverordening. De gemeente heeft nu een complete inventarisatie gemaakt van al het 'gemeentelijk cultuurbezit'. Heemschut juicht dit idee toe.

Het begon allemaal toen vanuit Bergen op Zoom de vraag kwam of de gemeente Moerdijk de bodebus wilde uitlenen voor een expositie over zilver. Een bodebus was vroeger een waardigheids- of onderscheidingsteken dat werd gedragen door bodes in overheidsdienst. De drager gaf er mee aan dat hij met belangrijke documenten op reis was. Het rijkelijk versierde kleinood werd op een lint bevestigd en was meestal voorzien van het gemeentewapen. De bodebus gaf de drager veel privileges.

"We zijn toen eens gaan kijken wat we allemaal hebben'', vertelde wethouder Schoneveld deze lente. En dat bleek heel wat te zijn. Spullen uit de vijf voormalige gemeenten Zevenbergen, Klundert, Standdaarbuiten, Fijnaart en Willemstad vertegenwoordigen veel waarde; historische en soms ook geldelijk. De wethouder: "Alles is goed verzekerd, hoor.'' De gemeente heeft een inventarisatie gemaakt en die zal worden meebeschermd. 

Lees meer over het uitlenen van de bodebus bij BN De Stem


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2022 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.