Nieuwsbericht

Monumentaal fort bij Velsen vernield, aangifte in voorbereiding

Heemschut overweegt aangifte te doen na een illegale vernieling van de wallen rondom het fort bij Velsen. Onderdeel van de Stelling van Amsterdam, horende bij het werelderfgoed en rijksmonument. Zonder vergunning is door de eigenaar de kenmerkende wallenstructuur weggehaald

De gemeente Beverwijk heeft een bouwstop opgelegd nadat specialisten aan de bel trokken over het afgraven zonder vergunning.

"Het is niet te geloven. Schokkend dat dit gebeurd is’’, zegt Karel Loeff, directeur van Heemschut. "Er is een beschermd rijksmonument vernield."

Vernieling van een rijksmonument is strafbaar op grond van de Erfgoedwet. De recente grondwerkzaamheden op het terrein werden tussen kerst en oudjaar bij toeval ontdekt. Er was geen vergunning voor. 

"In mijn ogen is dit een ernstig vergrijp’’, stelt Heemschut-directeur Loeff tegen het Noord-Hollands Dagblad "Je mag dit niet afdoen met ’jammer, het is gebeurd, nu hebben we een bouwkavel. Als dit stukje sloop leidt tot een snellere vergunningverlening, dan zeg ik: Breng het maar terug in de oude staat.’’

Heemschut heeft de aangifte inmiddels in voorbereiding, maar dat is afhankelijk van hoe de gemeente de zaak afhandelt. Sowieso schakelt Heemschut de inspectie van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in.

Edwin Kapitein, Doc.centrum Stelling van Amsterdam
Edwin Kapitein, Doc.centrum Stelling van Amsterdam
René Ros, Doc.centrum Stelling van Amsterdam

U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.