Nieuwsbericht

Monumentaal Kunstwerk Naum Gabo nabij Bijenkorf Rotterdam wordt gerestaureerd

Heemschut Zuid-Holland heeft jaren op aangedrongen om onderhoud van rijksmonument.

Terecht meldt de Rotterdamse wethouder van Cultuur Pex Langenberg met trots dat het de gemeente gelukt is om de verwaarlozing van het kunstwerk van Naum Gabo, rijksmonument, te stoppen. De eigenaar heeft in goed overleg met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed een aanvraag gedaan voor de restauratie van het kunstwerk. De aanvraag voor het plan van aanpak wordt in de Rotterdamse Monumentencommissie besproken.

Kunstwerk Naum Gabo

Het kunstwerk van Naum Gabo aan de Coolsingel, in de volksmond ook wel 'De gestileerde bloem' of 'Het Ding' genoemd, is in 1957 vervaardigd op basis van een tekening en modellen van de uit Rusland afkomstige Amerikaanse kunstenaar Naum Gabo. De werkzaamheden vonden plaats in de constructiewerkplaatsen en machinefabriek 'Hollandia' in Krimpen aan den IJssel. Het kunstwerk werd onthuld op 21 mei 1957. Het gaat om het grootste moderne kunstwerk in de openbare ruimte in die tijd. Het Rijksmonument wordt beschouwd als een mijlpaal in de beeldende kunst van de Wederopbouwperiode. Het vormt een onderdeel met de bijenkorf. In 2012 is het kunstwerk door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed samen met de Bijenkorf aangewezen als rijksmonument.

Actie Heemschut

Het stak Heemschut Zuid-Holland al lange tijd dat het rijksmonument zo sterk in verval is. Meerdere malen dringt Heemschut samen met andere Rotterdamse organisaties en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed bij de gemeente Rotterdam op aan dat zij maatregelen moet nemen om verder verval van dit rijksmonument te voorkomen. Telkens zegt de gemeente in gesprek te zijn met de eigenaar. Het is goed om te zien dat er nu eindelijk schot in de zaak komt.

 

artikel AD, d.d. 30 augustus 0116

 

Heemschut dossier Bijenkorf met kunstwerk Naum Gabo

 


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.