Nieuwsbericht

Monumentale AKU fontein in Arnhem blijft monumentaal

Dankzij jarenlange inzet van Heemschut en andere erfgoedbeschermers blijft dit monumentale kunstwerk waarvoor het is gemaakt, behouden voor de toekomst, het wordt niet gesloopt en het wordt ook geen fietsenstalling!

De gemeenteraad heeft deze week besloten dat het monument met spoed wordt opgeknapt.

Het kunstwerk is in 1961 geplaatst, ontworpen door de architect Henk Brouwer (1920-1974) en geschonken door Algemene Kunstzijde Unie (AKU), ter gelegenheid van haar 50-jarig bestaan, aan de stad Arnhem. De AKU is een voorloper van het huidige bedrijf AkzoNobel. Het kunstwerk bestaat uit een fontein in een blauw gekleurd bassin. Middenin staat een sokkel met daarop het beeld 'Libelle' van de kunstenaar Shinkichi Tajiri. Daarnaast staat een overdekte galerij met centraal een patio met zitbanken. In 2017 is het complex, mede op aandrang van Heemschut, als rijksmonument in het register genoteerd.

Het monument is een sprankelend voorbeeld van kunst uit de wederopbouwperiode, het plein vormt het hart van het winkelgebied waar mensen elkaar ontmoeten, uitrusten, afkoelen op hete dagen of gewoon genieten, dat is waar kunst voor is gemaakt.


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2023 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.