Nieuwsbericht

Monumentale bomen blijven dankzij inzet Heemschut

Monumentale zilverlindes in Made en een monumentale leilinde in Den Hout, karakteristieke bomen die door de inzet van de commissie Noord-Brabant van Heemschut de afgelopen tijd zijn gered.

In Den Hout had Heemschut ernstige zorgen over de gevolgen die de kap van een leilinde zou hebben voor het karakteristieke aanzicht van het kerkdorp. De gemeente heeft een al verleende kapvergunning ingetrokken omdat bleek dat er op dit moment geen goede regeling is in het bestemmingsplan om de kap toe te staan. Daarmee is de boom gered. Heemschut werkte bij deze zaak samen met een verontrustte particulier, de Bomenstichting en de plaatselijke milieugroepering.

In Made gaat het om flink meer bomen. Daar is het gelukt de kap van 27 van de 78 monumentale lindebomen aan de Markstraat ongedaan te krijgen. Daarmee is ook een langlopende discussie afgesloten en blijft het karakteristieke aanzicht behouden. Dit resultaat is bereikt door de samenwerking van een aantal organisaties in een werkgroep. De werkgroep is ontstaan vanuit de plaatselijke politieke partijen CAB en PVDA, aangevuld met een aantal betrokken bewoners en is het afgelopen jaar uitgegroeid tot een krachtige groep met veel knowhow. De natuurorganisaties MNV, Stichting Bei, Kiemkracht, Natuurplein de Baronie, Milieuvereniging Oosterhout, de Groene Koepel en de landelijke vereniging Heemschut gaven hun inhoudelijke medewerking en inzichten.

De karakteristieke bomen in Made. Foto: Gemeente Drimmelen

U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.