Nieuwsbericht

Monumentenstatus aangevraagd voor Jachthuis ’t Mul in Rolde

In Rolde bevindt zich het bijzondere Jachthuis ’t Mul aan de Nijlanderstraat 31, dit pand is sinds 1926 in eigendom van de familie Duintjer, prominente industriëlen uit Veendam/Wildervank, die begin vorige eeuw grote grondposities hebben verworven in, onder andere, de omgeving van Rolde. Heemschut heeft bij de gemeente Aa&Hunze de monumentenstatus aangevraagd.

Het houten gebouw van 14 bij 14 meter is een ontwerp van Rijkswaterstaat en dateert oorspronkelijk uit 1920. Het diende als veldpost voor de militaire politie langs de oostgrens in Nederland, de oorspronkelijke locatie was te Dinxperlo. Er schijnen destijds 6 van deze posten gebouwd te zijn. Het gebouw is in 1926 gedemonteerd en vervoerd naar Rolde en in 1927 aldaar weer opgebouwd.

De garage is er iets later in dezelfde stijl bijgebouwd. Op de wanden hebben spreuken gestaan. Alleen die in de keuken is nog zichtbaar. De keuken is voorzien van een van de eerste Bruynzeel keukens naar ontwerp van Piet Zwart.

Het pand is in zijn exterieur en interieur in originele staat en een voortreffelijk voorbeeld van Nieuwe Zakelijkheid in de architectuur. Het heeft tot op heden altijd dienstgedaan als vakantiehuis voor de familie. 

 


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.