Nieuwsbericht

Monumentenstatus voor De Beurs aangevraagd

Erfgoedvereniging Heemschut wil dat gebouw De Beurs in Almere Stad een gemeentelijk monument wordt. De gemeente erkent de bijzondere waarde van het gebouw. Desondanks is een sloopvergunning afgegeven.

Inmiddels is een extern waardestellend advies verschenen waarin ook het nationale belang van het gebouw wordt genoemd: "De combinatie van brutalisme en high-tech van het Beursgebouw, waarbij de techniek tot op het kleinste detail is mee-ontworpen, is uniek in Nederland." Het advies is opgesteld door architectuurhistoricus Isabel van Lent.

De gemeentelijke Commissie Welstand en Erfgoed noemt het gebouw een icoon en heeft een oproep gedaan aan de gemeenteraad om sloop van De Beurs te voorkomen. Erfgoedvereniging Heemschut werkt onder de naam 'Post 65 architectuur, landschap en stedenbouw 1965-2000' aan een inventarisatie van de cultuurperiode 1965-2000. Almere is hofleverancier van deze periode. In de stad ligt een kralenketting van gebouwen, landschappen en stedelijke ruimten die iets vertellen over de tijd waarin ze zijn ontstaan en over hoe we toen dachten.

Als De Beurs ontbreekt, mist een parel.


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.