Nieuwsbericht

Mozaïek Vogels behouden voor Delfzijl

Na gesprekken tussen de Heemschut Werkgroep Monumentale Kunst (WMK) en de gemeente Eemsdelta blijft een bijzonder kunstwerk van Rinus Meijer behouden! In een te slopen schoolgebouw in Delfzijl bevond zich een mozaïek van de bekende Groninger kunstenaar. Het kunstwerk is op 12 april met zorg uitgenomen en wacht nu op herbestemming.

Heemschut werd via een melding bedreigd erfgoed attent gemaakt op het voornemen om het schoolgebouw aan de Prins Bernhardlaan op korte termijn te slopen. Wat er zou gaan gebeuren met het mozaïek was onduidelijk.

Direct na ontvangst van de melding is de WMK in gesprek gegaan met de betrokkenen van de gemeente Eemsdelta. Omdat het kunstwerk een duidelijke kunst- en cultuurhistorische waarde heeft, hebben we de gemeente geadviseerd om het veilig te stellen. Tevens hebben wij met de hulp van Van Sabben Tegelwerken een voorstel gedaan voor een schadevrije verwijdering. De gemeente heeft de adviezen overgenomen en besloten tot behoud. Vrijdag 12 april is het kunstwerk uitgenomen. Een herbestemming – bijvoorbeeld in de nieuwbouw locatie aan de Prins Bernhardlaan – wordt onderzocht.

Over de mozaïek

De bekende Groninger kunstenaar Rinus Meijer (1917-1985) kreeg de opdracht om in het kader van de percentageregeling kunsttoepassingen te maken voor het nieuwe schoolgebouw. Voor de school kwam een sculptuur Vissen te staan. Binnen werd het mozaïek Vogels aangebracht in het trappenhuis. Het thema vogels is kenmerkend voor de wederopbouwperiode. Het werd als zeer passend gezien voor een school. De vogels vliegen uit, hun vrijheid tegemoet. Dit staat symbool voor de opgroeiende jeugd en het optimisme en de herwonnen vrijheid van de naoorlogse periode.

Over de school

Aan de Prins Bernhardlaan in Delfzijl werd op 17 maart 1960 de nieuwe christelijke landbouwhuishoudschool voor meisjes, de Margrietschool, geopend. Het was een school van de Groninger Christelijke Boeren en Tuindersbond, waar het agrarische noorden dringend behoefte aan had. De nieuwe school werd gebouwd naar ontwerp van architect Derk Broos (1898-1982).


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.