Nieuwsbericht

Naar een Amsterdamse top Post-’65

Heemschut Amsterdam is bezig met de inventarisatie van de meest bijzondere en behoudenswaardige architectuur uit de periode 1965-1990.

Hoewel een klein aantal post ‘65-gebouwen is aangewezen als gemeentelijk monument (waaronder het bekende P.C. Hoofthuis ontworpen door Theo Bosch [1981-1984] en de studentenhuisvesting op de Weesperstraat door Herman Hertzberger [1963-1966]), is er over het algemeen nog weinig waardering voor dit jonge erfgoed. Door veroudering van deze gebouwen en de groeiende druk op de stad, wordt een betere bescherming echter steeds noodzakelijker.

Het wordt dus steeds belangrijker om scherp te krijgen welke post ‘65-architectuur en stedenbouw bijzonder en behoudenswaardig is. Daarom is de commissie Amsterdam bezig met het opstellen van een top post ‘65 lijst. Met de uiteindelijke lijst hoopt Heemschut deze, soms nog ondergewaardeerde, architectuur beter op de kaart te zetten. Ook zal de lijst functioneren als leidraad voor de toekomstige acties van de commissie Amsterdam, bijvoorbeeld voor nieuwe monumentaanvragen. Om een indruk te krijgen van de diversiteit: kandidaten voor de lijst zijn onder andere de woningen Oudeschans 3 van Herman Zeinstra [1977], de scholen in de Willem Witsenstraat van Hertzberger [1983], de voormalige Algemene Bank Nederland aan de Vijzelstraat door M.F. Duintjer [1969-1973] en de IJdoornlaanbrug (Brug 970) van D.L. Sterenberg (Publieke Werken) [1984].

Foto: Stadsarchief Amsterdam.


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.