Nieuwsbericht

Nationale Kerkenaanpak van start, Heemschut tekent mee

In de Stevenskerk in Nijmegen vindt vandaag de aftrap plaats van de gezamenlijke kerkenaanpak in Nederland. Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Ingrid van Engelshoven, tekent daar samenwerkingsafspraken met provincies, gemeenten, kerkeigenaren en verschillende erfgoedorganisaties. Ook Heemschut ondersteunt dit van harte en tekent mee.

De samenwerkingspartners nemen de komende jaren verantwoordelijkheid voor diverse acties waarvoor de minister 13,5 miljoen euro beschikbaar stelt. Aanleiding voor de gezamenlijke kerkenaanpak zijn de groeiende zorgen bij de eigenaren van kerken en kloosters om hun gebouwen te exploiteren en in stand te houden. Er is sprake van minder financiële armslag en leegstand. Dit komt onder andere door een teruglopend aantal leden die de kerk bezoeken en vergrijzing van het ledenbestand.

Het doel van de samenwerking is een duurzaam toekomstperspectief te ontwikkelen voor de monumentale kerkgebouwen in Nederland. Dat kan echter alleen als alle betrokken partijen zoals kerkeigenaren, gemeenten, burgers en erfgoedinstellingen samenwerken en een visie ontwikkelen op alle kerken, monumentaal en niet-monumentaal. Om dit voor elkaar te krijgen wordt onder andere ingezet op het opstellen van lokale en integrale kerkenvisies.

Integraal betekent hier dat alle kerken uit de gemeente betrokken worden en dat de visie in samenspraak met alle betrokken partijen tot stand komt. De burgerlijke gemeenten wordt de gelegenheid geboden zo’n visie op te stellen; de minister ondersteunt dit financieel. Daarnaast reserveert de minister geld voor kennis over kerkgebouwen en ondersteuning van partijen die met een kerk(-envisie) aan de slag willen, wordt gewerkt aan draagvlakvergroting onder jongeren, wordt een innovatieprogramma opgezet rondom duurzaamheidsmaatregelen voor kerkgebouwen en wordt bezien hoe kerkgebouwen meer publiekstoegankelijk kunnen worden. De reden waarom de minister initiatief heeft genomen tot dit programma is dat kerken, behalve gebedshuis, ook sociale ontmoetingsplaats, culture tempel en ruimtelijk-architectonische ankerpunt vormen in de samenleving.


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.