Nieuwsbericht

Nieuw leven voor kunstwerk Klundert

Mede dankzij de inzet van de Werkgroep Monumentale Kunst en Provinciale Commissie Noord-Brabant van Heemschut blijft een bijzonder kunstwerk te Klundert behouden. Het betreft een werk van Joop Sjollema, een onderdeel van het voor het dorp beeldbepalende Kreekgebouw.

Het Kreekgebouw werd in 1953 gebouwd als badhuis en gymzaal. Vier jaar later bracht de bekende kunstenaar Joop Sjollema een kunstwerk in de gevel aan ter gelegenheid van het 600-jarig bestaan van Klundert, een zogeheten sgraffito. Het sgraffito -waarbij men met behulp van meerdere kleuren pleisterwerk een compositie realiseert - was na de oorlog een populaire kunstvorm. Sjollema realiseerde drie figuren op de Klundertse muur: de stedenmaagd stelt de stad voor, een mannenfiguur oorlog en rampen en een vrouwenfiguur vrede en wederopbouw.

Het voor Klundert beeldbepalende Kreekgebouw is sinds enkele jaren een gemeentelijk monument. Na enkele jaren leegstand is het recent gekocht door een makelaar. Er komen woningen en een kantoorruimte in het gebouw. Daarbij ontstond de wens om het gebouw transparanter te maken. Het voorstel was om het kunstwerk te vervangen door een vergelijkbare compositie in glas. Tegen dit voorstel heeft Heemschut en een groep dorpsbewoners zich verzet. Met dit plan zou een voor Noord-Brabant belangrijk kunstwerk verdwijnen. Uiteindelijk is er mede door dit verzet een nieuw ontwerp gemaakt, waarbij rondom het oorspronkelijke kunstwerk enkele kleine ramen worden gerealiseerd. Zo ontstaat er toch een transparante kantoorruimte en een prachtig compromis tussen behoud en vernieuwing.


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2023 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.